Kratka priča Andrije Jonića u zbirci „Gvozdena kapija“

Iz rubrike Vesti

U četvrtak 16. maja, u prostorijama nedavno obnovljene golubačke tvrđave, upriličena je promocija zbirke priča – Gvozdena kapija. Zbirka je okupila 25 autora, koji su inspiraciju pronašli u Golupcu i legendama koje ga okružuju, a ovaj pitoreskni kraj je, pored pisaca, inspirisao i slikarku Slavicu Ilić, koja je svojim ilustracijama obogatila svaku od priča.

Urednik izdanja je doktorand književnosti Jovana Dišić, a kao izdavač potpisana je Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” iz Golupca.

Značajno mesto među pomenutih 25 pisaca zauzima i priča Andrije Jonića, koji je za ovu zbirku napisao kratku priču pod nazivom Strahum.

Strahum (strah+um) predstavlja stanje suženog poimanja stvarnosti, nastalog usled strahova koji se postepeno usađuju i vremenom trajno nastanjuju u ljudskom umu, a koji za posledicu imaju dugoročne traume. Nakon opsežnog istraživanja, Andrija je odlučio da čuvenu legendu o Todorcima predstavi iz jednog drugačijeg, psihološkog ugla, pritom čuvajući duh prošlog vremena.

Gvozdena kapija - Zbirka kratkih priča o Golupcu - Vesti - Pisac Andrija Jonić - Pisci

Zbirka, za sada, može da se kupi na info pultu golubačke tvrđave, kao i u prostorijama izdavača. Takođe, u planu je i eventualna skorija distribucija zbirke u nekom od knjižarskih lanaca.

Inspirisane istorijski, mitskim i folklornim nasleđem Đerdapa, priče iz zbirke „Gvozdena kapija“ predstavljaju redak ali veoma vredan pokušaj očuvanja naše kulturne baštine, oličene u pripivestima posvećenim tajanstvenoj, drevnoj i gorostasnoj Golubačkoj tvrđavi. Vođeni istorijom, legendama i narodnim predanjima, autori zastupljeni u ovoj zbirci otisnuli su se na jedno zanimljivo i neizvesno putovanje, putovanje koje će vas odvesti u neka davno prohujala vremena i zaboravljene svetove, koji postoje još samo u mašti posvećenih pripovedača.
— Časopis Omaja

Mladen Milosavljević

Podelite ovaj tekst