Kratka priča Andrije Jonića u zbirci „Čuvari zlatnog runa III“

Iz rubrike Vesti

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Opasno verovanje objavljena je u trećem delu kultne zbirke priča – Čuvari zlatnog runa.

Zbirka je kao i prethodne dve objavljena u izdanju Centra za Kulturu Veljko Dugosevic koja nam donosi jos novih cuvara. Urednici su Mladen Milosavljević i Dragan Despot Djordjević , a ilustraciju koirica je uradio Vladimir Petrović.

Značajno mesto među pomenutih 23 pisaca zauzima i priča Andrije Jonića, koji je za ovu priliku izdvojio kratak odlomak iz romana koji je u pripremi. Odlomak u vidu kratke priče, objavljen je pod nazivom Opasno verovanje.

Treća zbirka priča “Čuvari zlatnog runa”, kao i prethodne dve, bavi se temama, legendama i mitovima iz oblasti Homolja i Zvižda. Za razliku od prethodnih, ova zbirka nam donosi nešto veći broj pripovesti lokalnih stvaralaca čije priče stoje rame uz rame sa već dokazanim autorima, što će ovoj knjizi zasigurno doneti jedan osobeni kvalitet, reči su Mladena Milosavljevića urednika treće zbirke. Mladen Milosavljević je rođen 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na smeru za Etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik Omaje, koncepta posvećenog promovisanju folklorne fantastike. Snimio je nekoliko dokumentarnih i jedan igrani film (Naprata, 2013). Piše priče iz oblasti fantastike. Autor je romana “Kal juga“ . Živi i radi u Beogradu.

„Ko nije hodio Homoljem noću, taj ne zna šta je mrak” predstavlja moto pod kojim su najznačajnija imena književnih velikana današnjice stvorila zbirku priča Zvižda i Homolja „Čuvari zlatnog runa“.

Mladen Milosavljević

Podelite ovaj tekst