Budući klasik distopijskog podžanra – Mladen Milosavljević

Prikaz knjige “Poslednji organski čovek na svetu”

Iz rubrike Vesti

Uživanje u delima omiljenog pisca je kao putovanje sa nekim u čije vozačke sposobnosti imate apsolutno poverenje. Na čitaocu je samo da se prepusti i uživa u vožnji, jer iz prethodnih iskustava zna da će ona biti dinamična ali prijatna.

Novo književno putovanje sa delom Andrije Jonića, vodi nas u budućnost udaljenu bezmalo tri veka. Odnos snaga između dobra i zla, ovoga puta, daleko prevagnjuje u korist tame ali će protagonista, predstavnik dobra i poslednji organski čovek, Igigi, pronaći svoj put svetla i natkriliti tamu na jedan nov i originalan način.

Ono što me iznova fascinira kod Andrije, jeste njegova mogućnost da nam arhetipske nivoe priče, ispripoveda na drugačiji način, tako da nam oni deluju kao da ih srećemo po prvi put.

Pored radnje, tu je i pažljivo birana i izvagana rečenica, koja odiše jasnoćom misli, vodeći nas sigurno kroz priču, bez zastajanja i praznog hoda, što je odlika posebno nadarenih i veštih pripovedača.

Uveren sam da će novi roman Andrije Jonića pronaći svoje mesto u srcima brojnih čitalaca, te da smo ovom vrednom knjigom dobili budući klasik distopijskog podžanra, koji će stajati rame uz rame sa delima kao što su „Vrli novi svet“, „Mi“, „1984“ ili „Farenhajt 451“.

Tekst: Mladen Milosavljević

Roman Poslednji organski čovek na svetu možete pronaći u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije.

Podelite ovaj tekst